3 reguli de aur pentru copil, dar respectate de parinti!


Partea I

Bine te-am regasit, parinte drag! La acest inceput de an vreau sa incepem cu o veste buna: la momentul actual, cu toate informatiile pe care stiinta ni le ofera putem face pentru copiii nostri mult mai mult decat generatiile anterioare au facut cu noi!

Acestea fiind zise, in 2015, hai sa facem impreuna mai mult pentru copiii nostri, iar noi sa ne depasim limitele. Ce exemplu mai bun am putea da?

Un adevar este ca parintele actual este nevoit sa se adapteze si sa ia in considerare si aspecte ce tin de dezvoltarea umana in general si sa inteleaga ca omuletul pe care il creste nu face o exceptie de la cateva reguli si principii general valabile. Parintele actual trebuie sa stie sa planifice, sa fie flexibil, deschis invatarii si nu in ultimul rand sa-si dezvolte aptitudini strategice. Parentajul este domeniul din viata noastra care ne confrunta cel mai mult cu limitele proprii, insa in acelasi timp ne poate aduce mai aproape de esenta noastra.

 

Astazi am sa-ti dezvalui trei lucruri absolut necesare pentru dezvoltarea copilului tau si care trebuie sa fie prezente in comportamentul si universul tau familial.

Acestea sunt:

  1. CONSECVENTA = (care actioneaza) statornic, conform cu principiile sale, credincios ideilor sale
  2. CONSTANTA = (despre persoane) caracterizat prin consecventa in convingeri; uniformitate in convingeri
  3. UNANIMITATEA = acord total de idei, de opinii, de sufragii; totalitate de persoane. În (sau cu) unanimitate = cu aprobarea tuturor

 

Nu-i asa ca parca vorbesc un pic si despre tine? Cat de mult ne dorim si le cerem copiilor nostri sa asculte, sa faca ce am stabilit, sa nu ne contrazica? In acelasi timp cat de mult suntem noi insine dispusi sa ascultam, sa facem ce ne cer copiii si sa nu-i contrazicem? Mai mult, daca nici nu am interactiona cu copilul si el ar fi un simplu observator, ce lucruri ar invata de la noi despre principiile definite mai sus?

 

Aceste trei principii sunt lucruri pe care ni le dorim in fiecare aspect de viata: in relatia romantica, cu prietenii, in relatiile profesionale, in cariera, in modul cum reusim sa actionam. Dintre toate aceste arii de viata insa, de departe cel mai important este sa fie prezente in parentaj.

Mediul de acasa si fiecare interactiune cu membrii familiei reprezinta pentru copil experiente de invatare. Copiii invata despre cum este lumea si cum relationam intre noi de la parinti. El are nevoie sa stie ca se poate baza pe mediul si oamenii de acasa, ca este in siguranta sa invete (deci sa si greseasca), ca poate avea incredere in ceea ce ii spun oamenii pe care ii iubeste cel mai mult. Ca el sa poata obtine toate aceste lucruri are nevoie din partea parintilor de: constanta, consecventa si unanimitate.

Intr-un camin in care parintii se contrazic intre ei, seteaza reguli diferite copilului, pentru aceeasi greseala acum il pedepsesc, dar data viitoare nu, mama face intr-un fel, dar bunica in alt fel, tata il lasa la televizor, dar mama nu etc. copilul devine confuz, nesigur, dezorientat, isi pierde increderea in oameni, nu isi mai formeaza bine autodisciplina si rezilienta, nu se mai simte in siguranta, poate forma convingeri de tipul “lumea este un loc nesigur”, “oamenii nu sunt de incredere” etc.

 

Ce este de facut?

Despre partea aplicativa vom vorbi in urmatorul articol. Pana atunci te rog sa preiei aceasta informatie, sa te documentezi in plus si sa-mi spui parerea ta.

Cu drag,

Oana

* P.S.: in librarii poti gasi si cartea”Parinti consecventi, copii fericiti. Educarea copiilor prin metoda consecintelor naturale si functional”de Pilar Sanchez, Yolanda Hijazo, Ester Lopez, aparuta la Editura Aramis

 

Mai multe despre Oana puteti citi aici: www.oanapopescuargetoia.ro

art 5 Oana v2

2179 Total Views 1 Views Today

One thought on “3 reguli de aur pentru copil, dar respectate de parinti!

  1. Pingback: Tu ce stii despre nevoile emotionale esentiale ale copilului? - Pukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *