Cititul cu voce tare la prescolari


Au fost o data un copil, un parinte si o carte.

Se intalneau toti trei cel mai adesea seara, inainte de culcare.

Cartea povesti  le daruia, parintele citea, copilul asculta.

Seri de povesti

Povesti citesti

Citesti si daruiesti.

 

Ce se intampla in primii ani de viata influenteaza semnificativ tot parcursul vietii unui om, stabilind fie o baza solida, fie una fragila pentru ceea ce urmeaza.

 

Cititul cu voce tare aduce beneficii semnificative pentru copilul mic si ajuta in dezvoltarea sa ulterioara la nivel emotional, psihic si cognitiv.

Pe langa consolidarea legaturii dintre parinte si copil, cititul ii imbunatateste copilului capacitatea de ascultare, ii imbogateste vocabularul, ii imbunatateste capacitatea de a invata sa citeasa si, foarte important, ii dezvolta dragostea pentru lectura.

 

Copiii isi doresc intreaga atentie a parintilor, nedivizata si neintrerupta de niciun alt stimul extern.

Cititul cu voce tare este despre apropierea dintre parinte si copil; in timpul lecturii ei stau aproape, isi zambesc, fac schimb de priviri (mirate, incantate, curioase, in functie de intamplarile citite in poveste), isi soptesc, se incurajeaza sau rad in hohote.

Cititul cu voce tare poate deveni un moment mai incitant decat orice emisiune TV sau desene animate, deoarece copiii beneficiaza de un povestitor “live”, adica parintele care ii citeste cu intonatie, cu mimica si gesturi, care ii interpreteaza personalizat textul lecturii, care se poate opri oricand pentru a da explicatii, lamuriri sau pentru a da un alt curs povestii alaturi de copilul sau.

 

Copilul caruia i s-a citit cu voce tare acumuleaza beneficii importante:

1. Cititul cu voce tare ii ajuta pe copii sa dobandeasca competente lingvistice timpurii:

  • Isi dezvolta vocabularul – lectura cartilor ii expune pe copiii la expresii si cuvinte care nu sunt usual folosite, limbajul folosit in povesti este mai descriptiv si mai formal din punct de vedere gramatical. Copiii aud cele mai multe cuvinte in conversatii. Dar e important sa auda si limbajul utilizat in carti, mult mai bogat si mai expresiv decat in limbajul de zi cu zi, mai complex si mai sofisticat.
  • Ii pregateste sa citeasca si sa scrie – lectura ii familiarizeaza pe copii cu forma literelor, intelesul cuvintelor si al expresiilor, pozitionarea lor in pagina, aliniament, topica astfel incat le va fi mult mai usor si mai firesc sa invete sa scrie si sa citeasca.
  • Ii ajuta sa se exprime mai usor si mai fluent.

 

2. Cititul cu voce tare ii ajuta pe copii sa isi dezvolte si sa isi imbunatateasca competente cognitive:

  • Le dezvolta capacitatea de memorare si atentie. Se stie doar ca un copil mic sta locului cu greu. O poveste citita cu voce tare, cu intonatie si eventual ceva mimica, ii va capta atentia cu totul si va fi numai ochi si urechi la momentul pe care i-l oferiti.
  • Cititul le stimuleaza si le imbunatateste copiilor memoria.
  • Le dezvolta imaginatia si creativitatea. Provocati-i in timpul lecturii sau dupa ce ati terminat de citit la o  discutie: “Tu ce ai fi facut in locul Printului/Printesei?” si veti vedea cate scenarii diferite si interesante vor tese pe marginea subiectului. Ascultati-i si intrati si voi ca parinti in acest joc. Un copil creativ e un copil mai destept.

 

3. Cititul cu voce tare ii ajuta pe copii sa isi dezvolte si sa isi imbunatateasca competente afective:

  • Cartile sunt mari profesori pentru intelegerea diferitelor emotii, cum ar fi tristete, teama, furie, sau bucurie.

Lectura ii ajuta pe copii sa se confrunte si sa depaseasca situatii dificile sau neconfortabile. De exemplu, daca a existat o situatie conflictuala intre el si un alt copil, ii va fi mai usor sa discute despre acest incident daca ii citesti o lectura cu un conflict similar. Starniti un dialog, in care il intrebati: “Tu cum ai fi facut? De ce crezi ca s-a intamplat asa? Cum crezi ca e mai bine?”

Sau  daca ii spui unui copil sa isi faca ordine la el in camera, probabil ca pe o ureche ii va intra mesajul si  pe alta ii va iesi. Dar daca ii veti citi o poveste in care un personaj nu isi face ordine in camera, puteti lega mult mai usor o discutie pe aceasta tema: “Crezi ca e bine ca ursuletul isi lasa jucariile abandonate?”, “De ce nu strange jucariile?”, “Poate are nevoie de ajutor?”, Tu cum ai proceda?”

  • Dialogul pe teme mai putin confortabile, abordat prin prisma unor personaje de poveste dezinhiba si intareste legatura de incredere intre copil si parinte.

 

4. Cititul cu voce tare ii ajuta pe copii sa isi dezvolte si sa isi imbunatateasca competente comportamentale:

  • Le impulsioneaza curiozitatea – vor dori sa descopere si mai multe aventuri, intamplari, situatii, iar cand vor creste si vor invata sa citeasca singuri, vor fi pasionati indarjiti ai lecturii. Vor citi carti din diverse domenii si isi vor imbogati cultura generala.
  • Ii motiveaza – intamplarile si situatiile intalnite in povesti sunt de multe ori pilde de comportment pentru copii. Ei pot lua aminte si pot deveni mai curajosi, mai increzatori in propriile forte sau mai ordonati, mai disciplinati.

 

5. Citirea cu voce tare ii ajuta pe copii sa dezvolte asocieri pozitive cu cartile si lectura:

Un copil caruia i s-a citit in copilaria mica, va iubi neconditionat cartile toata viata sa.

 

Citindu-i cu voce tare  zi de zi ii oferi copilului tau amintiri de nepretuit, de care isi va aminti cu bucurie de-a lungul timpului.

Citeste-i copilului tau! E unul din cele mai pretioase daruri pe care i le poti oferi.

 

Pukini iti recomanda sa ii citesti copilului tau povesti. Descarca-le de aici: http://www.pukini.ro/aplicatii/

educatie logo

2561 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *