Confesiuni de ieri si de alaltaieri- interviu Ella


Comunitatea parintilor contemporani cu copiii lor

Rubrica CONFESIUNI DE IERI SI DE ALALTAIERI gazduieste mini interviuri in care parintii  ne povestesc despre propria copilarie, dar si despre cum este sa fii parinte in ziua de astazi.

Ei sunt parintii contemporani cu copiii lor.

Astazi, va prezentam interviul la care ne-a raspuns cu drag Ella:

 

Varsta Parinte: 32

Prenume copii: Stefan si Erika

Varsta copii: 7 ani si 7 luni;  4 ani si 10 luni

 

Pukini: –  Ce-ti place cel mai mult la copiii tai?

Ella:-  Rasul lor, veselia pe care o emana, dragalasenia si firea lor “lipicioasa”.

 

Pukini:  –  Despre ce-ti amintesti cu bucurie din copilaria ta?

Ella: – Cu siguranta vacantele petrecute la bunici, plimbarile prin padure cand prindeam cate o radasca, cataratul in copaci si adierea de vant pe care o simteam cand ajungeam in varf  de unde vedeam toata privelistea, mersul la garla sa ne balacim, basmele pe care le citeam dupa ce trecuse de mult ora de culcare si ciocolata de casa pe care o facea bunica.

 

Pukini:  –  Despre ce crezi ca-si vor aminti cu bucurie copiii tai din copilaria lor?

Ella: – Probabil despre orele in care se joaca impreuna si vacantele  in 4.

 

Pukini:  –  Ce te intrista cand erai mica?

Ella: – Cel mai mult bataile primite si faptul ca nu ma lasau sa merg in tabere/excursii.

 

Pukini:  –  Ce crezi ca-i intristeaza pe copiii tai?

Ella: – Ca nu ne jucam mai mult impreuna.

 

Pukini:  –  Le (mai) citesti copiii tai? Ce? Cand?

Ella: – Lui Stefan ii citeam foarte mult,  in fiecare seara,  Erikai ii citeste Stefan de cand a invatat sa citeasca :),  iar Erikai ii place sa “citeasca” inventand ea povestea; mai citim si acum din cand in cand impreuna, ori in timpul zilei, ori  seara la culcare; le plac foarte mult basmele din cartea pe care o aveam eu cand eram mica, citim si din enciclopedii sau carti despre animale, univers, povesti Disney…

 

Pukini:  –  Cum ai vrea sa fie copiii tai cand vor fi mari: liberi, responsabili, curajosi, jucausi, descurcareti, indrazneti, increzatori, visatori, veseli. Alege doar 2 cuvinte :).

Ella: – Increzatori si veseli.

 

Pukini:  –  Ai tabieturi comune cu copiii tai? Care sunt activitatile pe care le petreci impreuna cu ei?

Ella: – Cel mai mult ne place sa pictam impreuna ( atunci cand am timp), sa facem diverse colaje, sa ne uitam impreuna la desene animate sau la un film, Erikai ii place sa confectionam rochite de papusi si sa ma ajute la bucatarie.

 

Pukini:  –  Care e temerea ta cea mai mare ca parinte?

Ella: – Sa nu repet greselile parintilor mei.

 

Pukini:  –  Cum ii inspiri pe copiii tai?

Ella: – Prin exemplul personal.

 

Pukini:  –  Ce e bun in lumea de azi pentru copiii tai? Catre ce crezi ca e bine sa ii indrumi?  Dar rau? De ce ar trebui sa ii feresti in ziua de azi?

Ella: – Bun- accesul la informatie, evolutia tehnologiei si a lucrurilor in general, posibilitatea de a le exemplifica/experimenta si practic lucrurile pe care le invata.

Ii indrum catre gandirea pozitiva, sa se exprime liber, sa faca ceea ce le place, sa aiba curaj.

Rau- Anturajul si influentele negative… mi-ar placea sa-i pot feri de asta  sau sa-i invat sa deosebesca singuri binele de rau.

 

Pukini:  – Ce le place copiilor tai sa faca? Ce preocupari au? Ce pasiuni?

Ella: – Le place sa se joace! Se joaca foarte mult impreuna si asta ma bucura enorm… desi la inceput nu credeam ca vor ajunge sa se inteleaga atat de bine, acum petrec ore intregi jucandu-se te miri ce… le place sa inventeze personaje, sa joace roluri, le place foarte mult sa picteze si sa deseneze ( Erika spune ca se face pictorita cand va fi mare, iar Stefan om de stiinta), Erikai ii place foarte mult sa danseze, Stefan practica karate si le mai place foarte mult sa se catere.

 

Pukini:  – Ce parere ai despre sistemul de educatie din Romania? Ce crezi ca ar trebui sa faca scoala mai bine decat face acum?

Ella: – Sistemul de educatie din Romania ar trebui adaptat si updatat  la timpurile pe care le traim … este invechit si inca se axeaza pe cantitate si nu calitate, inca merge pe tiparul “sa cream robotei”,  care sa nu miste in banca, sa scrie mult si sa nu scoata un sunet, cu dascali care jignesc copiii sau ii plesensc (inca exista cazuri); scoala ar trebui sa-i faca sa gandeasca, sa-i provoace, sa-i faca sa-si doreasca sa invete, sa le antreneze mintea si emotiile, , sa-i lase sa-si exprime ideile proprii … Dupa o experienta trista in urma careia am schimbat scoala, m-am bucurat sa descopar ca exista inca invatatori care au depasit sistemul clasic si care stiu cum sa se adapteze la geneartia aceasta de copii si sa se apropie de felul in care ar trebui sa arate sistemul educational, invatatori care ii fac pe copii sa vina cu drag la scoala (si da, exista in scolile de stat).

 

Pukini:  –  Ce vad copiii tai cand te privesc in ochi? Ce ai vrea sa vada?

Ella: – Vad dragoste, bunatate, rabdare (de cele mai multe ori, din pacate nu tot timpul). As vrea sa vada incredere si sa vada ca se pot baza pe mine oricand.

 

Pukini:  –  Lasa-le un mesaj copiilor tai, un gand care sa-i insoteasca de-a lungul vietii.

Ella: – Dragii mei, sa fiti tot timpul un sprijin unul pentru celalalt, sa va iubiti si sa va inconjurati de oameni frumosi la suflet; sa aveti incredere in fortele proprii, sa fiti respectuosi si sa va bucurati de orice moment frumos, sa ramaneti mereu la fel de veseli cum sunteti acum, sa faceti ceea ce va place si sa invatati sa faceti alegeri corecte si responsabile.

 

Daca vreti sa aflati mai multe despre Ella si hobby-urile ei,  va invit sa-i vizitati site-ul: http://ellaart.weebly.com/index.html

Veti avea o surpriza incantatoare :).

 

Multumim, Ella!

confesiuni logo_v2

2148 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *