Cum ii antrenez mintea copilului meu?


Opinii - Partea I

Scoala romaneasca, din pacate, inca mai perpetueaza metode de invatare, bazate pe memorare si  repetare fara discernamant, metode care s-au dovedit de-a lungul timpului inutile si daunatoare.

In toata scoala pe care am facut-o, am fost fortata de catre profesori sa invat pe de rost comentarii literare, formule de matematica, legi ale fizicii sau reactii chimice. Nu se punea problema sa experimentam ceva concret sau sa folosim logica, sa gandim cu capul nostru, sa descoperim singuri ceva. Se practica invatarea mecanica, nicidecum invatarea logica.

Am fost dezamagita de interactiunea cu scoala. Mi se cerea doar sa invat ce scrie in carti sau in cursurile profesorilor. Chiar si in facultate a fost la fel. Nimeni nu era interesat de parerile mele, iar eu nu aveam memorie mecanica, nu puteam nicicum sa le retin parerile.

Mi-am incheiat socotelile cu scoala pe la 22 de ani, convinsa ca nu am nici un har. Intre timp am aflat cine sunt si ce pot si, desi  imi place sa aflu, sa descopar, sa stiu totul daca s-ar putea, am ramas si acum cu o aversiune fata de scoala, cursuri, sisteme de invatare.

Dupa multa vreme, imi place mintea mea de acum, o antrenez zilnic, ma amuz si descopar intr-un mod propriu lumea si minunile ei.

 

Fiul meu imi spune ca la scoala ii place sportul, desi e inclinat mai mult in ale vorbei decat in ale fortei fizice, si ca asteapta cu nerabdare sa ajunga sa faca si chimie, pentru ca acolo spera el ca va face tot felul de experimente si va descoperi lucruri uluitoare.

Mi-ar placea ca fiul meu sa se bucure de propria sa minte mai de timpuriu decat mine.

 

Scoala si-a pastrat vechile obiceiuri si nu pe cele bune. Si azi sunt sisteme de invatare greoaie, care nu incurajeaza imaginatia, spiritul de initiativa, increderea in sine. Am intalnit educatori, invatatori, profesori cu minte luminata, ancorati in realitatea zilelor noastre si care isi iubesc elevii. In fata lor ma inclin cu respect. Dar ei sunt foarte putini. Ei nu sunt sistemul de invatamant, ci mai degraba exceptiile, desi comportamentul lor reflecta normalitatea.

Pana la reorganizarea sistemului de invatamant insa, copilul meu creste, iar eu ca parinte am si dreptul, dar si obligatia de a-l face om mare.

 

Printre alte nevoi ale sale si mintea lui are nevoie sa fie antrenata, stimulata.

Noi ca parinti, putem sa ne trezim copiii inca de cand sunt mici, sa-i invatam sa gandeasca, sa le starnim curiozitatea si dorinta de a descoperi si experimenta.

 

Despre cum ii antrenez concret eu ca parinte mintea copilului meu si despre invatarea logica va voi spune in articolul urmator.

Ramaneti aproape de Pukini!

opinii logo_v2

1802 Total Views 1 Views Today

One thought on “Cum ii antrenez mintea copilului meu?

  1. Pingback: Practic: Cum ii antrenez mintea copilului meu? - Pukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *