Joaca-te si citeste!


Joaca-te si citeste! Restul va veni de la sine :)

 

Pana la 20 ani am fost o mare timida. Nu imi placea sa vorbesc, nici sa interactionez cu oamenii.

Un singur lucru imi placea sa fac: sa citesc. Si am citit cu nesat. Ziua, noaptea, cu lanterna sub patura (la fel ca mama mea), in week-end-uri, in timpul in care colegii mei  ieseau la petreceri sau descopereau interesante tentatii ale vietii. Nu ma obliga nimeni sa citesc. Dimpotiva, nu o data ai mei m-au dat pe usa afara, sa mai socializez si eu. Citeam pentru ca imi placea la nebunie.

Imi place mirosul cartilor, al celor noi, cu cerneala proaspat tiparita sau al celor  vechi cu hartia ingalbenita de ani.

Imi place sa simt textura hartiei pe degete, imi place sunetul paginilor, cand le rasfoiesc cu nerabdare si curiozitate sau cu impacare.

Iubesc cartile de cand ma stiu. M-am nascut inconjurata de ele. Mama avea cateva sute de carti: romane, filozofie, istorie.  Eram fascinata de ele. Visam la ziua in care le voi fi citit pe toate. Cred ca mai am cateva inca de citit si acum :).  Mi le-a daruit pe toate intr-o zi, cand mi-au facut si camera mea, prin clasa a V-a si le-am spus ca eu vreau doar o bibloteca si un pat acolo. M-am pricopsit cu o bilioteca cat un perete si cu toate cartile ei. Apoi am inceput si eu sa-mi cumpar carti. Le luam “pe sub mana”, cum se spunea, de la doamna Mimi, de la librarie, care mereu imi pastra sub tejghea cele mai interesante titluri.

Citesc de la 6 ani. Citesc zilnic, cu mici exceptii. De cativa ani cel mai mult citesc povesti. Pentru copilul din mine si pentru fiul meu.

El are pana acum vreo 200 de carti doar ale lui. I le-am citi pe toate. De cateva ori fiecare. Sunt unele pe care le-am citit de zeci de ori. Adora sa ii citesc. Fraza lui preferata este: “Te rog sa-mi citesti pana ragusesti.”

Ale lui vor fi si cartile mele si cartile mamei mele.

 

Acum invata si el sa citeasca.

Mereu l-am incurajat sa se joace. Si sa fie curios. De acum inainte il voi indruma sa si citeasca.

Restul va veni de la sine.

Iubesc cartile. Iubesc povestile.

1463 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *