Masura timpurilor noastre


Am fugit de oameni toata copilaria si adolescenta mea. Pentru ca imi era teama, pentru ca nu-i cunosteam. Si nici eu nu prea stiam bine cine sunt si ce pot.
Dar intr-o buna zi am inceput sa ma apropii de oameni, intai tiptil, cu retinere, apoi cu interes si curiozitate, incantare si entuziasm. Am inceput sa ii descopar si sa ii indragesc.

In tinerete m-am poticnit o vreme in tehnologie. Spuneam tuturor ca sunt atehnica si ca internetul, gadgeturile nu ma prind. Pana intr-o zi cand am inceput iar sa fiu curioasa si sa le descopar.
Astazi nu mai pot trai fara oameni si fara tehnologie. Este noua lume, care le cuprinde pe amandoua, si in care noi trebuie sa gasim masura care ni se potriveste. Atat pentru noi, cat si pentru copiii nostri, care astazi ne par veniti din filme SF, nu din burta mamei. Si ne sperie. La 1 an ei folosesc telecomanda, la 2 ani isi pun melodia preferata pe Youtube, la 3 ani sunt campioni la Angry Birds. E greu sa intelegem de ce copiii nostri prefera televizorul sau laptopul, tableta, telefonul mobil si nu vor sa se mai joace in natura. Noi asa am crescut, in natura, parintii si bunicii nostri la fel. Numai copiii nostri nu. Poate ca timpul arunca mai grabit cu orele in zilele noastre, poate ca se intampla mai multe si mai repede, dar ce e cert este ca fiecare generatie a evoluat mult fata de precedenta. Nu mai departe de ultimii 50 de ani, se scria mai intai pe tablita cu creta, apoi pe caiete cu cerneala, iar acum pe tablete sunt din ce in ce mai raspandite.
Evoluam intr-un ritm mai alert decat generatiile de dinainte.
De cand se naste, copilul invata si se adapteaza, experimenteaza, evolueaza.
Si noi, ca adulti, ar trebui sa continuam sa ne adaptam, sa experimentam si sa evoluam. Sa fim contemporani cu vremurile, cu noi insine si cu copiii nostri.

Sa fim parinti responsabili si sa ne insotim copii pe drumul pe care, in cele din urma, ei il aleg, sa le imbratisam pasiunile!
Oricum ar fi lumea, noi, parintii, avem nevoie sa gasim lumina si calea cea buna de a le explica celor mici ca si in viata reala si in cea virtuala sunt si bune si rele, ca putem face alegeri, ca avem nevoie de o masura in toate.

Hadeti sa uitam de toate ideile preconcepute si sa fim contemporani cu copiii nostri!

Haideti sa ne bucuram de copilul din noi jucandu-ne cu micutii nostri in mediul lor, in felul lor!

Haideti sa impartasim din intelepciunea noastra de adulti celor mici si sa fim depotriva gata sa primim cele mai frumoase lectii de la ei!

1512 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *