Oamenii sunt porti catre viata


Acestea sunt cuvintele pe care mi le-a adresat cu ceva ani in urma, unul dintre mentorii mei. Aceasta propozitie mi-a schimbat definitiv pozitia fata de oameni, fata de cunoastere, dar si fata de viata. Dintr-o data relatia mea cu oamenii s-a transformat. S-a transformat relatia mea cu mine.

Aparent este o propozitie simpla, o metafora, insa atunci cand ii patrunzi semnificatia, cand ii absorbi profunzimea perspectiva se schimba radical si, in mod neasteptat, te trezesti cuprins de o stare foarte diferita de ceea ce ai trait pana atunci. Eu m-am simtit in primul rand eliberata.

 

Azi, vreau sa iti ofer si tie acest dar si impreuna sa descoperim ce inseamna ca „oamenii sunt porti catre viata”.

Vezi tu, oamenii isi traiesc viata prin perspectiva proprie si experimenteaza tot ceea ce gandurile si emotiile lor le ofera. Uneori sunt fascinati, alteori sunt tristi si deznadajduiti. De fapt, fiecare incearca sa inteleaga viata, sa inteleaga cum sa si-o traiasca si cum sa-i fie mai bine. Din pacate, de mici am fost invatati sa ne croim un drum in functie de ce fac ceilalti, ferindu-ne de greselile unora dintre ei si luand exemplu reusita altora. Este un adevar in toate acestea, insa nu unicul si nu complet.

 

Oamenii nu sunt doar niste fiinte care se zbat pentru supravietuire, niste mecanisme fixe care merg inainte dupa legi rigide. Oamenii sunt in continua schimbare si misca totul in jur. Fara ei, viata noastra moderna probabil ca ni s-ar parea o scena dintr-un film de fictiune. Daca ne straduim sa intelegem viata prin oameni, atunci valentele acesteia capata noi intelesuri si ne ofera perspective noi, multiple din care putem alege.

 

In loc sa ne ferim de cineva, sau in loc sa incercam sa impresionam pe cineva, putem sa-l observam. Putem sa ne punem intrebarea: „Ce vrea viata sa ma invete atunci cand privesc acest om?”

 

Oamenii ne invata tot ceea ce avem nevoie sa stim despre viata: unii despre realitatile relatiilor, altii despre realitatile comunicarii, despre cum suntem noi ca oameni. Fiecare om este o poarta catre cunoastere. Deschide-o si vei gasi raspunsuri inimaginabile despre viata si despre tine.

 

Aici, pe acest site eu voi deschide poarta cunoasterii mele prin profesia mea, prin experientele pe care le-am trait alaturi de profesorii mei, de colegii mei si mai ales alaturi de oamenii care mi-au acordat increderea lor si m-au ales sa ii ajut. De la fiecare am cules multe invataminte si am inteles cum anume sa imbin cunoasterea specialistului cu cunoasterea data de realitatea vietii. Uneori s-a dovedit a fi greu sa faci aceasta.

 

Mi-ar placea sa ma consideri un tovaras de drum, care are in bagajul sau cunostinte de psihologie si comportament uman si impreuna sa ne deschidem unii altora portile catre viata si cunoastere. Impreuna sa privim copiii ca pe niste taramuri fermecate pe care noi am uitam sa mai umblam, sa le deschidem portile si sa ne aventuram si noi in cunoastrea de sine privindu-i pe ei.

 

Copiii nostri nu sunt niste fiinte pasive, ci din contra, copiii prelucreaza inca de la inceput tot ceea ce viata le ofera si trag propriile lor concluzii. Daca alegem sa-i privim ca pe o poarta spre cunoasterea vietii, atunci ne sporim sansele sa le fim parinti buni, sa-i respectam si noi sa crestem ca oameni alaturi de ei.

 

Eu vreau sa invat de la tine despre experienta ta ca parinte si astazi bat la poarta ta. Vrei sa o deschizi?

 

Cu drag,

Oana

 

 

Mai multe despre Oana puteti citi aici: www.oanapopescuargetoia.ro

1641 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *