Practic – 3 reguli de aur pentru copil, dar respectate de parinti!


Partea a II-a

A venit si momentul punerii in practica a principiilor de care iti vorbeam in articolul anterior (Trei reguli de aur pentru copil, dar respectate de parinti)

Ca in stabilirea oricarui obiectiv, pentru a putea sa intrevezi care sunt primii pasi pe care ii poti face, intotdeauna plecam de la ceea ce este. Adica de la starea actuala. Ca sa ai succes si sa-ti maresti sansele de reusita ai nevoie de un plan. Iata sase pasi care te vor ajuta sa devii un parinte mai consecvent si sa obtii o mai buna unitate in familia ta:

  1. Analizeaza putin definitia acestor termeni si verifica cat de activi sunt in viata ta? Dar in comportamentul tau (in general)?
  2. Analizeaza cum stau lucrurile din perspectiva partenerului tau de viata, a relatiei voastre de cuplu si a familiei in general. Exista unanimitate? Sunteti constanti intre voi? Sunteti consecventi in ceea ce faceti impreuna?
  3. Analizeaza impreuna cu partenerul tau de viata cat de constanti, consecventi si in unanimitate sunteti in ceea ce priveste abordarea in educatia copilului vostru, in atitudinile pe care le aveti fata de acesta.
  4. Observati daca exista discrepante mari intre abordarile voastre fata de copil si straduiti-va sa le echilibrati cat mai mult: mama este constant afectuoasa si tata constant impune reguli? Tata este “mereu” ocupat si mama este “mereu” disponibila? Mama este mai mult ingrijorata si tata este mai mult detasat?
  5. Observati tendintele personale ale fiecaruia: sunteti constanti in a-i spune “nu” copilului, dar nu la fel de mult in a-i spune “da”? Sunteti consecventi in a-i spune copilului sa manance la masa, dar dumneavoastra ciuguliti in picioare? Ii spuneti azi “da” pentru ceva pentru care in trecut l-ati pedepsit?
  6. Stabiliti impreuna care sunt regulile noi pe care le puteti implementa pentru a deveni mai constanti si mai consecventi in abordarea copilului: reguli de somn, de igiena, de nutritie, de limitare, de spatiu, de ordine, de recompensare etc. Apoi discutati-le si cu ceilalti adulti care fac parte din viata copilului: bunici, bona.

Cu cat reusiti sa echilibrati in comportamentul propriu, dar si cel al familiei, aceste trei principii, cu atat copilul dumneavoastra are sanse mai mari sa devina un adult sigur pe el, perseverent, cu opinii proprii, cu capacitate de autocontrol si rezilienta. Va fi un adult care la inceput de an isi va scrie rezolutii si se va si tine de ele. In mod constant si cu consecventa!

Pune in practica in urmatoarele doua saptamani modificarile si constatarile tale si urmareste rezultatele! Tine minte totusi, ca a fi consecvent, a crea unanimitate in opinii si comportamente in familie, a fi constant in ceea ce “predici” nu inseamna inflexibilitate, rigiditate, absenta logicii sau blocaj. Foloseste-ti discernamantul si adaptaeaza-te nevoilor copilului tau, ale familiei voastre si nu in ultimul rand nevoilor contextului vostru de viata.

Cat despre noi adultii, constanta si consecventa ne aduc un plus de echilibru, de incredere si reusita. Acum, odata cu acest articol poti verifica cat si daca sunt prezente si in viata ta!

Daca ai nevoie de exemple sau vii tu exemple de situatii, atunci le putem discuta aici si astfel vor putea beneficia cat mai multi parinti!

 

Cu drag,

Oana

 

Mai multe despre Oana puteti citi aici: www.oanapopescuargetoia.ro

1992 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *