Practic: Cum ii antrenez mintea copilului meu?


Opinii - Partea a II-a

In prima parte a articolului (pe care il puteti citi aici: http://www.pukini.ro/cum-ii-antrenez-mintea-copilului-meu/)  vorbeam despre invatarea logica si invatarea mecanica, despre metode de invatare mai vechi si mai noi in scoli si despre rolul parintelui in antrenarea mintii copilului mic.

Iata cateva exemple concrete din viata de zi cu zi, prin care copilul invata incercand, experimentand si jucandu-se in acelasi timp, dar intelegand totodata ceea ce face.

 

Il las sa experimenteze

De exemplu, confectionam impreuna felicitari pictate.  El singur isi alege cartonul, pensulele, tipul de acuarele, si le pregateste, si decoreaza felicitarea singur, fie ca picteaza o floare, ca mine, sau un soare sau o bucata de rulment. E viziunea lui. E o felicitare pentru tati si probabil ca rotita zimtata are un limbaj aparte pentru barbati. Chiar daca masa de la bucatarie pastreaza marturia multor “opere de arta”, sunt mandra ca fiul meu a invatat culorile complementare experimentand si imbinand rosu cu galben ca sa iasa portocaliu, albastru cu galben ca sa iasa verde si albastru cu rosu ca sa iasa mov.

 

Il provoc

Il rog sa aprinda lumina in sufragerie. Imi spune ca nu ajunge. Il rog sa improvizeze. Il vad ca ia o carte, se inalta pe varfuri si atinge usor intrerupatorul. Se face lumina in camera. Si nu doar de la zambetul meu larg. Becul e aprins. A reusit. Si-a folosit mintea. Sunt mandra de el.

 

Ii dezvolt imaginatia

Citim zilnic povesti, le repovestim, le schimbam finnalul, reinterpretam ilustratiile, ne jucam cu fraze si cuvinte, facem rime (nu toate sunt perfecte, dar ne amuzam copios), are o jucarie preferata, un urs de plus,  caruia ii povestestim amandoi diverse intamplari. Ursulet e mereu foarte atent. Luam si noi aminte la el.

 

Exercitii de orientare

Invartim globul pamantesc si descoperim tari. Parisul inca e considerat o tara, dar incetul cu incetul va reusi el sa-l puna pe raftul cuvenit al mintii sale.  Rasfoim atlasul lui tati, ne minunam de cati munti sunt pe lumea asta si cat de mari sunt oceanele.

Dupa ce facem o calatorie, ne uitam pe harta. Vedem cat de departe sau aproape este locul vizitat. Ne amintim de anumite localitati sau de unele popasuri. El spune mereu uimit: “- Ce mult am mers cu masina si ce aproape e pe harta!”. Cu timpul va invata sa aprecieze distantele. Acum nici luna nu-i pare prea departe si crede ca daca ar fi vreo mare pe ea, nu ar fi vreo problema ca urmatoarea vacanta sa facem plaja  pe luna.

 

Descoperim savoarea in bucatarie

Adica gatim impreuna: curata legume, le mai si gusta, spalate bineinteles, bate frisca, foloseste telul sau mixerul, facem chiftele, piure sau mancare chinezeasca impreuna. Incercam sa descoperim gusturi si savori noi mai tot timpul. Unele ii plac, altele nu. E normal si ma bucur ca isi defineste propriile gusturi.

 

Experimentam in baie

Umplem cada cu apa si fiecare membru al familiei alege cate un obiect pentru experiment. Asadar strangem 3 obiecte: Puka a ales o ghinda (pe care mi-o adusese in dar din parc), eu am ales un nasture, iar tati a ales un capac de borcan.

Acum  incercam sa ghicim care dintre aceste obiecte pluteste si care se scufunda. Apoi chiar le punem in apa si aflam cum e de fapt in realitate. Acum Puka stie ca: ghinda pluteste,  nasturele se scufunda,  iar  capacul poate pluti daca e pus cu fata in sus sau se poate scufunda, daca e asezat pe cant, intr-o parte.

 

Important este sa descopere fara greutate, prin joc si experiment si, mai ales, sa inteleaga.

 

Unele studii spun ca oamenii isi amintesc:

20% din ceea ce citesc

30% din ceea ce aud

40% din ceea ce vad

50% din ceea ce spun

60% din ceea ce fac

90% din ceea ce vad, aud, spun si fac

 

De aceea e important sa gasim un echilibru intre metodele de invatare si cunoastere pe care le punem la indemana copilului.

 

 

Experimentam si descoperim. Ne jucam si invatam mereu ceva nou, si el si noi, ca parinti.

Ne antrenam mintea.

 

opinii logo_v2

2060 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *